Frisøren tipser

Slik velger du riktig hårbørste

Mange tenker at en hårbørste er en hårbørste, men det er veldig langt fra sannheten. Hvilken børste du velger til hva har faktisk veldig mye å si for resultatet du oppnår. 

Slik velger du riktig hårbørste

- For å veilede folk i å kjøpe rett børste, må vi starte med et krasjkurs i bust, det er nemlig busten som gjør den store forskjellen, forteller Peter Vonkunz Brun, kreativ leder i PÅHÅRET. 

De ulike børstene og bustene passer til ulike formål, avhengig av både hårtypen din og hva du vil oppnå. 

Busten gjør den store forskjellen

Det finnes tre ulike typer bust: bust i syntetisk materiale, naturbust og til sist børster hvor du får en kombinasjon av natur- og syntetbust. Naturbørster lages oftest av natur hår, og de aller dyreste av villsvinhår. 

- Jo tettere busten er, jo mer glansfullt vil håret ditt bli. En tett naturhårsbørste kan fysisk gre skjellaget på plass, og samtidig får du fordelt oljen fra hodebunnen ut i lengdene, som vil gi deg et veldig glansfullt hår. På den måten kan du faktisk «vasket» håret med hårbørsten, og håret vil se mindre fett ut. Med denne type hårbørste har faktisk prinsesse-historiene om 100 strøk med hårbørsten rett, forteller han. 

Hvor tett busten står, har også en del å si. Naturhårsbuster er ofte tette, mens børster i plast har mer sprikete pigger. Du får ikke til å føne volum med en tett bust, da må du ha sprikete bust.

- Det er også forskjellig motstand i ulike børster. En typisk detanglingbørste har pigger i ulike retninger for å få med alle småhårene i samme retning. Den type børste fungerer bra på alle hår, og er fin til å få ut floker i lengdene. 

Velg børste etter hårets tykkelse 

Tommelfingerregelen er «jo tynnere hår jo tynnere bust». Har du tynt hår vil du klare å gre gjennom håret med en naturbørste, men det kan være fint å ha en detangling børste i tillegg for lengdene. Har du medium tykkelse på håret bør du gå for en børste med blanding av natur- og plastbust. Har du veldig tykt hår er det bare en ting som gjelder, og det er plastbust, da en tett børst er tungt å dra gjennom håret. 

Velg riktig børste når du føner

Skal du føne form i håret er hårbørsten ditt viktigste arbeidsverktøy. Her må du bruke litt ulik børste, basert på hva du vil oppnå. Her er noen tips: 

  • Føne håret rett? Bruk en klassisk tett naturbørste. 
  • Volum? Bruk en børste med bust i en blanding av syntet og natur. 
  • Har du veldig tykt hår? Dropp naturbusten. For å klare å gre gjennom alt håret trenger du en børste med plastpigger i god avstand til hverandre. 

Husk også at du må gre håret ut av sin naturlige fallretning for å få volum i håret når du føner, det er her de fleste gjør feil. 

Ikke gjør disse børstetabbene

Det er egentlig lite du kan gjøre feil med hårbørsten, med frisøren har to klare råd. 

- Aller helst bør du gre håret når det er tørt, men er du nødt til å gre det når det er vått må du for all del unngå å bruke kam! Når håret er vått er det en detangling wet brush som gjelder. I tillegg må du aldri gre fra toppen av hodet. Start alltid nederst og jobb deg oppover, har du floker nederst vil du bare stramme knuten ved å starte i toppen, forteller Vonkunz Brun. 

Er det egentlig vits å bruke mye penger på en hårbørste? 

Du får kvalitetsbørster fra 5-600 kroner og opp til 2500 kroner. 

- Om man står mellom en billig og dyr børste, så er jo selvsagt en dyr børste bedre for håret ditt. Dyre børster er laget av et mer skånsomt og mykere materiale, ofte svinebust. Men det betyr ikke at du trenger en børste til 2500 kroner. Hårologi, et merke vi fører i våre salonger har veldig gode børster til rundt 5-600 kroner. Tar du vare på treverket har du en slik børste for resten av livet, forteller han. 

I PÅHÅRETs salonger finner du et utvalg børster fra Denman til en veldig hyggelig pris. De er utviklet for profesjonelle frisører og er svært slitesterke. Spesielt detangler børsten er i en helt egen klasse. 

Om du bare skal velge én hårbørste 

Kvalitetsbørster koster litt, og om du bare skal investere i én god børste har Peter ett klart tips. 

- Skal du legge pengene dine på én børste som skal brukes til alt, ville jeg uten tvil investert i en rundbørste og brukt regelen: jo tynnere hår, jo tynnere bust. Har du tynt hår kan du velge naturbust, har du medium kan du velge en blanding av natur- og syntet, har du veldig tykt hår må du ha syntet. 

En rundbørste egner seg svært godt til styling og form av håret, samtidig som den kan brukes til børsting i det daglige. 

Ta vare på hårbørsten din 

Hårbørsten din vil etter hvert bli full av hår, skitt, fett og produktrester. Pass på å rengjøre den skikkelig ved jevne mellomrom slik at du ikke grer et rent hår med en skitten børste. Start med å fjerne hår som har samlet seg i børsten, og senk den i vann med mild sjampo. 

Vi har et utvalg børster til salgs i alle våre salonger. Ønsker du frisørens tips om hvilken børste som passer for akkurat ditt hår og dine behov? Ta turen innom en av våre salonger

Friske opp sveisen?

Finn din nærmeste salong

Layering av hårprodukter

Visste du at du kan bruke hårproduktene dine på samme måte som du legger hudpleie lag i lag? Gjort riktig får du et sunnere hår og holdbar styling.

Slik får du liv i skadet hår

Har du skikkelig slitte tupper, matt hår eller livløst hår? Da kan håret ditt være skadet. Les her hvordan du får liv i det igjen.