Pannelugg: Dos and don'ts

Pannelugg er en stor forandring som endrer ansiktsformen og formen på håret. Før du klipper deg bør du lese frisørens viktigste dos and don'ts.

Pannelugg: Dos and don'ts

I 2020 og 2021 skjedde det en revolusjon på pannelugg-fronten. Mange ønsket å bruke den ekstra tiden de plutselig hadde til overs på selvpleie, og mange trengte litt forandring i den monotone korona-hverdagen. Men uten tilgang på frisør bestemte enkelte seg for å ta saksen i egne hender og klipte panneluggen selv. Hashtagen «quarantine hair» spredde seg i sosiale medier, med bilder som viste akkurat hvor galt det kan gå. Fenomenet ble dekket av flere nyhetssider, blant annet The New Yorker som gikk viralt med artikkelen The Five Stages of Quarantine Bangs.

Men nå er vi over på den andre siden av pandemien og frisører landet over har blitt livreddere for mang en pannelugg-massakre. For å forhindre fremtidige katastrofer har vi samlet opp de viktigste «do’s and don'ts» når det kommer til pannelugg.

Hvordan ser du egentlig ut med pannelugg?

Vi har alle den ene venninnen som alltid ser dritbra ut i pannelugg. Har hun funnet en magisk eliksir som sørger for at luggen alltid er fresh og fyldig? Eller har hun rett og slett en hårtype og ansiktsform som passer perfekt med pannelugg? Når man ser venninna eller influenseren med #dreambangs, er det lett å hive seg i frisørstolen for å få akkurat samme looken - men er det egentlig det beste for deg?

Hvordan panneluggen ender opp å se ut er individuelt, og noen har en ansiktsform og hårtype som gjør at de kler pannelugg ekstra godt. Har du for eksempel glatt hår, eller verv som gjør at håret legger seg til siden må du belage deg på å bruke litt ekstra tid på styling. Pannelugg endrer også ansiktsformen, og det er derfor viktig å være klar over hvordan ulike stiler vil påvirke utseendet ditt. 

Do: Spør frisøren hva slags pannelugg som passer til din ansiktsform og hårtype. Vær realistisk og sats på en pannelugg som fagpersonen mener funker for deg.

Don't: Klipp pannelugg fordi du vil se ut som noen andre. Håret ditt er ikke det samme som hun på Instagram eller hun du studerte med, og du vil heller ikke få samme resultat.

Krøller og pannelugg er en “match made in heaven”. Hvis du kunne tenke deg krøller passer det kanskje med en permanent-behandling. Les mer om permanent her.

Klipp riktig mengde av håret

Det er mange ting som kan gå galt når man klipper håret selv, noe mange av oss lærte seg da vi fant fram saks og gikk løs på Barbie-dukken som barn. Den kanskje vanligste feilen når det kommer til pannelugg er at man klipper feil mengde av håret. For å få pannelugg må du «ofre» litt av resten av håret, tar du for mye tar det lang tid og det kan se litt rart ut. Frisøren kan se hele hodeformen og derfor finne det perfekte stedet å starte panneluggen.

Do: La frisøren klippe panneluggen - frisøren ser hele hodet og vet hvor det beste stedet å starte panneluggen er.

Don't: Klipp panneluggen selv - du ser kun hvordan panneluggen ser ut i speilet, og ikke nødvendigvis hvordan det ser ut fra forskjellige vinkler.

Produkter som passer til pannelugg

En gyllen regel når det kommer til pannelugg er å holde det enkelt og bruke så få produkter som mulig. Hvis du har behov for å bruke produkter for å få panneluggen til å ligge der du vil kan du bruke produkter som skal i når håret er håndkletørt. Bruker du produkter i en helt tørr pannelugg kan den fort bli tung og fettete. Det eneste produktet du egentlig bør ha i en tørr pannelugg er hårspray, eventuelt en tørrsjampo av god kvalitet, for å gi den litt ekstra hold.

Do: Bruk produkter som påføres når håret er håndkletørt.

Don’t: Bruk for mange produkter eller produkter som påføres når håret er tørt.

Gardinlugg har aldri vært mer populært - les hvordan du lykkes med gardinlugg her.

Unngå stimulering av talgkjertlene

Huden din består av tre lag: overhud (epidermis), lærhud (dermis) og underhud (hypodermis). Talgkjertlene finnes i lærhuden på hele kroppen, med unntak av håndflate, fotsåle og fotrygg. Målet med talgkjertlene er å produsere talg som smører håret og i tillegg har antimikrobielle funksjoner. Litt talg er bare bra for deg, men ingen vil gå rundt med synlig fettete hår. Fordi panneluggen ligger tett på ansiktet og har et mindre volum enn resten av håret samler den mer talg, noe som gjør at det ser fortere fett ut.

Enkelte ting vi gjør stimulerer talgkjertlene og øker produksjon av fett og olje, som for eksempel å ta på håret. Panneluggen er ofte i veien så det blir naturlig å ta på det, men dette vil også gjøre håret mer fett.

Overdrevet sjamponering kan også stimulere talgkjertlene, derfor bør du ikke øke hårvasken når du har pannelugg. Istedenfor å vaske hele håret kan du vaske bare panneluggen i vasken. Du kan også bruke en mild tørrsjampo for å holde det tørt, men her bør du også være forsiktig med overdreven bruk.

For å roe ned talgkjertlene kan du bruke produkter som inneholder lavendel. Anti Gravity Spray fra Kevin Murphy inneholder lavendel, samtidig som den løfter håret opp fra ansiktet så de ikke ligger like tett på huden og samler fett.

Do: Bruk produkter med lavendel. Vask panneluggen i vasken ved behov, så du unngår å øke antall hårvask i uken.

Don’t: Ikke ta på håret! Unngå overdreven sjamponering.

Ikke klipp panneluggen selv!

For å bli frisør krever det flere år med opplæring. Det er år hvor man lærer seg teknikker og metoder for å klippe hår, og akkurat når det kommer til pannelugg er det spesielt mange måter å gjøre det på. I tillegg til å ha kunnskap om hvilke teknikker som funker til forskjellige hårtyper har frisøren også egenskaper som sitter i hendene, tilegnet seg gjennom hundrevis av hårklipp over flere år. Med tanke på hvor synlig panneluggen er, den ligger tross alt midt i fjeset og kan ikke skjules like godt som en dårlig klipp, er det ikke verdt risikoen å gjøre det selv.

Do: Gå til frisøren for å klippe pannelugg. Frisøren kan også gi deg råd og tips om hvilken pannelugg som passer til deg, hvordan du styler panneluggen og hvilke produkter du bør bruke.

Don’t: Vi kan ikke si det nok - ikke klipp panneluggen selv!

Jeg angrer på panneluggen - hva gjør jeg nå?

Pannelugg er en stor forandring som endrer dimensjoner i ansiktet og formen på håret. Noen ganger angrer man på grunn av utseendet, men mange opplever også at panneluggen er i veien. Hvis det er utseendet som er problemet anbefaler vi å gå til frisør, de kan hjelpe deg med å endre den til en stil som passer deg bedre. 

Hvis du ønsker å gro ut panneluggen bør du heller ikke droppe frisøren. Det virker kanskje ulogisk, men klipper du ikke panneluggen jevnlig oppleves det som at det vokser saktere. Håret i luggen er skjørere enn resten av håret og blir raskere slitt og kan knekke. For best resultat kan du ta en millimeter eller to når du er innom frisøren for din vanlige hårklipp, cirka hver tredje måneder.

Do: Spør frisøren om råd. Klipp en millimeter cirka hver tredje måned når du gror ut panneluggen for best resultat.

Don't: Unngå å klippe panneluggen, da kan hårstråene knekke og det vil ta lengre tid før den gror ut. 

Ikke vær redd for å klippe pannelugg!

Livet er for kort til å aldri klippe lugg. Med litt forarbeid og planlegging kan du få en lugg som passer helt perfekt for deg! Mange hårtyper, for eksempel krøllete hår, passer mye bedre med lugg enn mange er klare over. Og hvis du ikke blir fornøyd så gror den tross alt ut igjen!

Har du lyst på pannelugg? Kom innom din lokale PÅHÅRET-salong, sammen finner vi en stil som passer perfekt til deg!

 

Layering av hårprodukter

Visste du at du kan bruke hårproduktene dine på samme måte som du legger hudpleie lag i lag? Gjort riktig får du et sunnere hår og holdbar styling.

Slik får du liv i skadet hår

Har du skikkelig slitte tupper, matt hår eller livløst hår? Da kan håret ditt være skadet. Les her hvordan du får liv i det igjen.